یکی از مشکلات رایج به ویژه در هفته های اول بعد از انجام جراحی زیبایی بینی ، احساس گرفتگی در بینی می باشد. گرفتگی بینی بعد از عمل موجب اختلال در تنفس شده که علت آن تورم بینی و خونریزی بافت های بینی می باشد. این گرفتگی و تورم بعد از عمل زیبایی بینی امری کاملا طبیعی است. با رعایت برخی دستورالعمل ها و همچنین کاهش تورم بینی بعد از مدتی این عارضه برطرف خواهد شد. در ادامه این مقاله از دکتر شادی جوادی ، بهتری جراح بینی رشت به نکات مهمی در همین رابطه خواهیم پرداخت.
در برخی مواقع ممکن است گرفتگی بینی بعد از عمل ناشی از تورم بینی نباشد و علت جدی تری داشته باشید. احتمال دارد این گرفتگی و اختلال در تنفس به دلیل جراحی نامناسب و غیر حرفه ای ایجاد شده باشد. در چنین شرایطی به مرور که از تورم بینی کاسته می شود ، همچنان احساس گرفتگی بینی و اختلال در تنفس وجود دارد. برای تشخیص دقیق علت گرفتگی بینی لازم است به جراح و متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید؛ زیرا رفع گرفتگی و همچنین درمان مشکلات ناشی از تنفس سخت ، بسیار مهم می باشد.
علل گرفتگی بینی بعد از عمل بینی چیست ؟
وجود پانسمان و تامپون درون حفره های بینی
بعد از جراحی بینی در رشت ، لازم است به منظور کنترل خونریزی ، تامپون و یا پانسمان هایی داخل بینی قرار داده شود. استفاده از تامپون موجب می شود تا راه تنفس از راه بینی مسدود شود. بعد از گذشت 2 الی 3 روز لازم است تامپون توسط پزشک از بینی خارج شود ؛ بدین ترتیب گرفتگی بینی بعد از عمل برطرف شده و تنفس بیمار بهبود پیدا می کند. امروزه در جراحی های نوین از تامپون استفاده نمی شود. به همین دلیل بعد از عمل نیز بیمار می تواند تنفس راحتی را تجربه کند.
وجود لخته های خون درون حفره های بینی
در طی پروسه عمل زیبایی بینی ، جراحت هایی در بافت و عروق داخلی بینی ایجاد می شود. بعد از عمل به دلیل خشک شدن لخته های خونی درون حفره های بینی ممکن است گرفتگی و مشکلاتی در تنفس از راه بینی ایجاد شود. این مشکل با شست و شوی بینی بعد از عمل و همچنین استفاده از قطره های تجویز شده توسط پزشک بعد از مدتی برطرف خواهد شد. به همین دلیل لازم است بعد از جراحی به صورت مرتب برای دو ماه از سرم های سدیم کلراید برای شست و شو و تمیز کردن بینی استفاده شود.
خشکی بینی بعد از جراحی
به دلیل کاهش توربینت ، احساس خشکی در بینی بعد از جراحی بینی عارضه ای طبیعی است. توربینت بخش مهمی از بینی می باشد که حسگرهای محیطی را ارزیابی کرده و دمای هوای آن را گرم می کند. همچنین هوای مناسب را از بینی به داخل ریه ها هدایت می کند. در شرایطی که توربینت کاهش پیدا کند ، رطوبت هوای تنفسی و دما به صورت طبیعی تنظیم نمی شود و همین عامل موجب می شود تا فرد به خشکی بینی دچار شود. زمانی که محیط بینی خشک باشد ، فرد احساس گرفتی را در بینی تجربه می کند. برای برطرف کردن این مشکل می توان از اسپری سدیم کلراید یا سالین استفاده نمود ؛ بدین ترتیب رطوبت محیط بینی افزایش پیدا کرده و گرفتگی بینی بعد از عمل برطرف می شود. همچنین به بیماران توصیه می شود بعد از عمل رینوپلاستی به وسیله پماد ویتامین آ و یا پماد های چشمی بینی خود را چرب کنند تا از خشکی بینی جلوگیری شود. در صورتی که خشکی بینی درمان و برطرف نشود ، رگ های داخلی بینی دچار پارگی و خونریزی خواهند شد.
تورم بینی بعد از جراحی
از دیگر دلایل گرفتگی بینی بعد از عمل بینی ، ورم بعد از جراحی بینی می باشد. راهکارها و دستورالعمل های متعددی برای کمک به کاهش تورم و رفع انسداد بینی بعد از عمل وجود دارد. با رعایت این موارد تورم بینی کاهش پیدا کرده و بدین ترتیب مشکلات ناشی از گرفتگی بینی نیز برطرف می شود.
مشکلات ساختاری بینی ناشی از عمل بینی نادرست
مشکلات تنفسی حاد و گرفتگی بینی بعد از عمل ممکن است گاهی به دلیل نوع جراحی و عوارض ناشی از عمل غیر متبحرانه باشد. علت این مشکلات ممکن است عدم درمان پولیپ ، انحراف بینی و یا آسیب دیدن قسمت های داخلی بینی باشد. در برخی موارد نیز کوچک کردن بیش از حد سوراخ های بینی سبب اختلال در تنفس و گرفتگی می شود. در چنین شرایطی بیمار در هنگام خواب و استراحت کردن بیشتر دچار مشکل خواهد شد. به همین دلیل لازم است برای درمان ساختار بینی و برطرف کردن مشکلات تنفسی و گرفتگی بینی حتما به یک جراح بینی خوب در رشت ، مراجعه شود تا مشکلات ایجاد شده با انجام عمل ترمیمی بینی برطرف شود.
علائم گرفتگی بینی بعد از عمل
- کیپ شدن بینی : کاهش حجم هوای دریافتی از بینی و کیپ شدن بینی یکی از نشانه ها و علائم گرفتگی بینی بعد از عمل می باشد.
- خر و پف کردن : افرادی بعد از جراحی بینی دچار گرفتگی می شوند به دلیل اختلال در تنفس در هنگام خواب خروپف می کنند.
- آپنه خواب : یکی از نشانه های اختلال در تنفس و گرفتگی بینی بعد از جراحی ، آپنه خواب می باشد.
- سردردهای سینوسی به دلیل عدم خروج ترشحات سینوسی : از انجایی که ترشحات سینوسی به خوبی نمی توانند از راه بینی خارج شوند ، علاوه بر اختلال در تنفس و گرفتگی بینی سبب ایجاد سردردهای سینوسی خواهند شد.
روش های درمان گرفتگی بینی بعد از جراحی
راهکارهای زیر در دوره نقاهت بعد از جراحی بینی به کاهش و پیشگیری از گرفتگی بینی بعد از عمل کمک زیادی می کند :
- لازم است بعد از انجام جراحی زیبایی بینی استحمام کردن کوتاه باشد. همچنین باید با دمای ولرم رو به سرد و با فشار ملایمی دوش بگیرید.
- به زاویه خوابیدن خود در هنگام شب دقت کنید. اگر سطح بالش و سر در زاویه 45 درجه باشد ، می توانید تنفس راحتی داشته باشید.
- از داروهای تجویز شده توسط پزشک به صورت مرتب استفاده نمایید.
- بینی خود را روزانه 2 تا 3 بار در روز با سرم های شست و شو تمیز کنید و یا از قطره و یا اسپری سدیم کلراید استفاده نمایید.
- مصرف سیگار و الکل را ترک کنید.
- از بلند کردن اجسام سنگین خودداری نمایید.
- از خم شدن پرهیز کنید.
- از داروهای ضد احتقان با مشورت پزشک استفاده نمایید.
بهترین راه برای کاهش گرفتگی بینی بعد از عمل بینی چه می باشد ؟
از اصلی ترین دلایل گرفتگی بینی بعد از عمل ، خشک شدن خون های ناشی از جراحت در حین پروسه جراحی بینی می باشد. به همین دلیل بهترین راه برای برطرف کردن انسداد و گرفتگی بینی بعد از جراحی شست و شوی بینی و سینوس ها می باشد. با استفاده از این راهکار ، خون های خشک شده از داخل بینی و مسیر تنفسی خارج شده و به این ترتیب راه تنفسی باز می شود.
کلام آخر
با توجه به مطالبی که بیان شد ، در می یابیم که انتخاب یک جراح با تجربه و متخصص برای انجام جراحی زیبایی بینی ، تاثیر مستقیمی در کاهش ریسک عوارض احتمالی بعد از عمل زیبایی بینی و همچنین اختلالات تنفسی بعد از جراحی دارد. شما با انتخاب یک دکتر عمل بینی خوب در رشت ، می توانید این اطمینان را داشته باشید که نتیجه مطلوبی در نهایت حاصل می شود. همچنین باید دستورالعمل ها و نکات مراقبتی بعد از رینوپلاستی را جدی گرفته و با دقت رعایت کنید ؛ بدین صورت می توانید مشکلات ناشی از جراحی بینی را پیشگیری و کنترل نمایید.